We vertrokken 2 februari 2017 naar Antananarivo de hoofdstad van Madagaskar. We verbleven daar de eerste twee nachten bij Setra en MIrana een stel  die voor de Jeugd Met Een Opdracht werken.

Hun werk bestaat o.a. uit relaties versterken van getrouwde echtparen, ontmoetingen regelen, vakmanschap in handenarbeid door te geven denk bv. Maken van manden, tassen, kunst, wecken van jam, tand en kies extracties  en meegaan om de twee maanden met een medische helicopter team  Ze gaan dan naar ver afgelegen dorpen en helpen daar 60 mensen per dag door zorg en het evangelie aan te bieden.

Later werd het team in tweeën gesplitst zodat we twee dorpen konden bezoeken. We kwamen na 3 uur bus, 5 uur varen en 5 uren lopen in het dorp genaamd Salahlemphona aan. We werken daar samen met Bpsko een gemeentestichter. Samen met hem bedachten we hoe deze zes dagen gingen invullen.

Het bouwen van een toilet voor bij een basisschool, kinderprogramma’s , bijwonen van gemeente ontmoetingen, mensen ontmoeten van het dorp, bidden, preken, getuigenissen geven en mensen helpen, hetzij medisch als financieel. Daarnaast door ze te vertellen over God. Mensen dopen die Christus hadden aangenomen en vanaf nu met Hem verder gaan. Ze te bemoedigen en hun geloof te versterken.

De mensen van dit dorp zijn super blij, gastvrij en hartverwarmend. Mijn diepste respect hebben ze, want als je voor Christus kiest is er kans dat je door je familie verstoten wordt en je de kans op de rijstvelden verspilt en daarmee je bron van inkomsten. Transformeren  anders dan hun voorouders doen is moedig en doortastend. Deze drie weken heeft mij heel wat opgeleverd me geheel kunnen focussen op mijn relatie met God. Het contrast met ons Europeanen, die materialistisch van alles hebben, is erg groot. De simpele eerste levensbehoefte, voorzieningen en de keuzes die wij in alle vrijheid hebben en zij niet.

Saakje Rijkeboer