Ik ben behoorlijk ouderwets, ik geloof nog in respect!

De laatste tijd word ik steeds vaker geconfronteerd in de media met respect, tolerantie en de tegenovergestelde daarvan. Ik wil daar in deze blog iets over kwijt.

Tolerantie is naar mijn beleving een woord dat we gebruiken om iets dat verkeerd is recht te praten. Wat zeg jij als je zegt: Ik tolereer jouw gedrag? Of uitspraken als: Wij hanteren een beleid van zero tolerantie…. Dan is er dus iets fout maar het gebeurt wel. Onze overheid zou meer zero tolerantie kunnen hanteren als het gaat om disrespect. En dan ook uitleggen wat zij daarmee bedoelt.

Vaak lees ik ook: Respect begint bij jezelf en als volgeling van Jezus ben ik het daar helemaal mee eens. Ik ben geroepen om God lief te hebben en te vrezen [respecteren], Hem de eer geven die Hem toekomt. Daarnaast kan ik dat alleen als ik ook mijzelf respecteer want anders leef ik in een fantasie. Respect veronderstelt liefde.

Ik kan mijn ouders respecteren als ik mijzelf ook respecteer. Dat betekent dus niet dat ik als volwassene in mijn huis en leven doe wat zij graag zouden willen maar dat als ik bij hen in huis ben er voor kies om naar hun regels te leven.

Er zit dus verschil in hoe respect eruit ziet. Het is afhankelijk waar ik ben. In mijn eigen huis of in dat van mijn ouders.

In onze samenleving is dat niet anders. Ga ik naar een kerk, moskee of synagoge dan respecteer ik daar hun regels. Ik hoef het daarvoor niet eens te zijn want ik respecteer mijzelf genoeg.

Als ik naar een Joodse school zou gaan of enig andere religieuze school dan mag ik daar verwachten dat ik het behorende geloof binnen die school respecteer. Het is mijn keuze om naar die school te gaan. Ik kan ook naar een openbare school gaan immers. Als ik zou verwachten dat omwille van mijn geloof die school zich zou gaan aanpassen dat a) ben ik niet respectvol naar die school en b) als die school dat zou gaan doen, dan is zij niet respectvol naar en trouw aan zichzelf.

De vragen die bij mij als volgeling van Jezus Christus naar boven komen zijn:

  1. Ben ik nog respectvol naar God?
  2. Ben ik nog respectvol naar mijzelf? En sta ik voor wat ik geloof?
  3. Ben ik nog respectvol naar andere religies?
  4. En het is in Nederland aan de overheid om er op toe te zien dat andere religies mijn geloof ook respecteren.